Humus og kulstofmålinger

Den eneste analysemetode, der kan måle både humusindhold, kulstofindhold og total organisk indhold  

Vores analysemetode giver resultater på 5 parametre på den tilsendte jordprøve. Du får indblik på jordens totale organiske indhold, hvor stor en del der er humus, og hvor stor en andel, der er rent kulstof. Derudover måler vi også vandindholdet og indholdet af pyrogas. 

Analysen kan du altså bruge til at følge udviklingen i din jords kulstofindhold samtidig med du følger udviklingen i humusindholdet.

 

Læs vores artikel fra fagbladet Ingeniøren om måling af kulstofindholdet i dansk landbrugsjord

 

Du vil opleve en forbedret jord samtidig med du kan dokumentere det

Tabellen nedenfor beskriver de forbedringer man oplever med et stigende indhold af humus. Først og fremmest bliver fysiske forhold i jorden bedre, såsom jordstruktur, porøsitet og vandbindingsevne. Jorden vil kunne holde på flere næringsstoffer og den bliver mere levende. Det aktive mikroliv vil støtte planternes sundhed og kvalitet i en sådan grad, at du ikke behøver at hjælpe planten med at bekæmpe skadedyr. Den klarer det selv.  

Priser på jordanalyser
Priser
Humusmålinger per styk 700 kr.?
350 kr. per styk ved køb af online jordakademi?

Vi gætter ikke – vi giver dig solid data på din jords frugtbarhed, som du kan handle på

Landbruget er i høj grad baseret på erfaringer og kortere markforsøg. Og i næsten 100 % af alle tidligere markforsøg har man ikke sammenlignet markernes humusindhold. Humusindholdet i marken antages at være det samme, eller der sammenlignes ikke med marker med forskellige humusindhold. Fokus er i stedet på jordbehandlingsmetode, NPK input, nedbør, mikromakronæringsstoffer etc. Derfor er betydningen af humus overset. Man har jo ikke kunnet måle den. Det giver mangelfulde resultater.

Vi tror ikke noget om jords frugtbarhed – vi gætter ikke – vi måler på, hvad der virker.

For der findes selvfølgelig forklaringer – biologiske og fysiske processer, der kan forklare, hvad der virker og ikke virker. Vi giver dig i kurset den viden og kendskabet til de processer, du har brug for, sådan at du kan afveje dine beslutninger. En landbrugspraksis er ofte en kompromis mellem flere faktorer. Vi vil gerne hjælpe dig med at foretage det kompromis.

Samtidig kan du datamæssigt med humusmålinger følge udviklingen i dit humusindhold. Vores målemetode gør, at vi langt mere effektivt kan skabe et godt kursus om at opbygge humus. Vi kan måle, hvad der virker, og de gode løsninger formidles til dig i kurset.

Derudover kan vi også uddybe de målte resultater gennem vores viden om vigtige biologiske, geologiske og fysiske processer. Det gør os langt mere effektive. På den måde får du kendskab til, hvad der vil virke, og hvorfor det vil virke – fremfor at skulle famle i blinde og prøve forskellige ting af, der måske eller måske ikke vil virke.

Det er både økonomisk fordelagtigt, men det er i den grad også med til at gøre et landbrug mere effektivt og i sidste ende give et lækkert produkt for slutbrugeren.

Vi vil naturligvis gerne hjælpe dig med en humusmåling. Men vores vigtigste budskab til dig, der læser med her, er, at der altså findes viden og løsninger, som kan hjælpe dig med dine udfordringer. Du behøver ikke prøve dig frem længere. Lad dataene vise dig vejen. Det betaler sig at være ordentligt oplyst, så du kan træffe de rigtige beslutninger for din jord.

Ja tak, jeg vil gerne bestille en humusmåling.

Vores metode giver et mere præcist resultat af humusindholdet i din jord

Vi bestemmer humusindholdet ved at måle forholdet mellem gas og kulstof. Humus besidder et bestemt forhold mellem gas og kulstof. Det er dét forhold, vores metode kan give dig. På den måde kan vi – meget præcist – fortælle dig, hvad din jords egentlige humusindhold er. 

Almindelige humusbestemmelser bestemmer fejlagtigt mængden af humus ved at foraske en tørret jordprøve og kalde foraskningsprocenten for jordens humusindhold. Men hvis prøven indeholder for eksempel træflis eller rødder, så vil disse indgå som humus – og altså give et forvrænget billede af jordens frugtbarhed.

Vi måler ud fra 6 parametre: Humus, vandindhold, pyrogas, kulstof humificieringsindex og organisk total

Vi lægger ud med at tage en helt frisk jordprøve, som indeholder vand, humus og mineraler. Først fjerner vi vandet, hvorefter vi fjerner gassen i humussen ved hjælp af processen pyrolyse (med andre ord: Vi fjerner tilgangen af ilt). 

Så har vi kulstoffer og mineralerne tilbage i jorden. Ved hjælp af foraskning fjerner vi nu al kulstof i jorden – det vil sige, vi tilfører jordprøven ilt. Så har vi den mineralske del tilbage. 

Vi kan så ved hjælp af de forskellige vægttab udregne, hvor meget af det organiske materiale, der er – og hvor omsat det er. Ofte oplever vi, at over 50 % af det organiske materiale ikke er humus. 

Det gør det altså muligt for dig at få en langt mere præcis indsigt i, hvordan det egentlig står til med din jord, end det hidtil har været. 

Det er et kæmpe potentiale for dig, der vil i gang med at fokusere på humusindholdet i din jord. For humus er der, hvor alt liv starter. Det er grundlaget for, at du kan gro kvalitetsprodukter til forbrugeren. Og vi synes, det er tankevækkende, at blot 10 % humusindhold er med til at omdanne dødt ørkenjord til sort, frugtbar jord, der kan være grobund for sunde og raske planter.

Vi foretager analysen i vores eget laboratorium efter vores metode og leverer et analyseresultat samt en rapport på, hvad resultatet viser til dig. Så du har et oplyst grundlag at træffe dine fremtidige beslutninger ud fra.

Ja tak, jeg vil gerne have foretaget en humusmåling

Humusopbygning er en proces, vi kan måle

På baggrund af hundredvis af prøver har vi udviklet en samling grænseværdier, der gør os i stand til at fastslå, hvorhenne i omsættelsesprocessen en jord befinder sig og samtidig bestemme dens humusindhold. Vi måler, hvorhenne i processen jorden befinder sig i forhold til at have omsat det organiske materiale og omdannet det til humus.

Her kan du se mere om jordprøveudtagninger og få at vide, hvordan du bør tage dem